Dönthetőség szempontjából akövetlező három típust különöztetjök meg:
- Egy szeletelő lehet normál (nem döntött), tehát vízszintes helyzetben.
- Lehet döntött, általában 15 vagy 30°-ban.
- Illetve lehet dönthető, ami azt jelenti, hogy szeletelhetünk vele vízszintes és döntött helyzetben is. Döntési szögük általában ezeknek 30°.
A dönthetőség funkció megkönnyíti a nehéz élelmiszerek és a kisebb termékek szeletelését. Döntött helyzetben a gravitációs erő segítségével a szeletelni kívánt élelmiszer közvetlenül a tálba, a fazékba, vagy az alaplemezre hullik anélkül, hogy Ön hozzáért volna a motorházhoz, vagy a keze túl közel került volna a pengéhez. Végső soron a szeletelendő anyag segítség nélkül, magától ér a késhez, melynek köszönhetően az élelmiszer gyorsan és biztonságosan szeletelhető hajszálvékonyra. Vízszintes állapotban a felszeletendő élelmiszert könnyű befogni.