Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni szeletelő vásárlásnál? | GRAEF márkabolt

Üres

Összesen: 0 Ft

felvághat vele

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni szeletelő vásárlásnál?

A piacon rengetegféle, egymástól jelentősen eltérő jellegű szeletelő érhető el, az árak is igen széles skálán mozognak. Vannak, akik azt választják, amelyik megtetszik nekik. Ez szubjektív vélemény, így ezzel kapcsolatban nem tudunk tanácsot adni, lenti írásunk azoknak szól, akik objektív szempontok alapján szeretnének választani. Tehát lássuk, mégis mi az, amiben eltérhet porszívó a porszívótól?


1. Méretek és tárolás

Két, fotón hasonlónak tűnő szeletelőgép között a valóságban jelentős méretbeli különbség lehet, ezért érdemes a méretekről tájékozódni, a vásárlás előtt pedig természetesen mindenképp el kell dönteni, hol fogjuk tárolni a szeletelőt. Elöl hagyjuk a pulton? Polcra tesszük használat után, netalán egy szekrényben fogja tölteni a „pihenőidejét”? Miután kitaláltuk, hova fog kerülni az újdonsült készülék, érdemes megmérni, mekkora gépet tudnánk ott elhelyezni, és ezt figyelembe kell venni a szeletelő kiválasztásánál: a specifikációban vessünk egy pillantást a szeletelőgép méreteire. Amennyiben kicsi konyhánk van, kevés hellyel gazdálkodunk, akkor a helytakarékosság lehet az elsődleges szempont. Ebben az esetben ajánlott egy összecsukható szeletelőt választani, hiszen az összecsukható vagy más néven mobil szeletelő akár egy fiókban is egyszerűen elfér, vagy fel lehet akasztani a falra. További opció, ha nem szeretnénk összecsukható szeletelőt venni, ha kompakt, kisebb méretű szeletelőt keresünk. Ha pedig nem probléma a tárolás, nyugodtan választhatunk egy nagyobb, robosztusabb modellt.

Graef UNA90 mobil szeletelő felállítása

2. Mit szeretne szeletelni?

Nem minden gép képes minden termék szeletelésére; még akkor sem, ha a gyártó ezt állítja a saját masinájáról. Számos szeletelőre például ráragad a sajt, ezért ennél a terméknél lehetetlen alkalmazni. Egyes szeletelőknek olyan kicsi a teljesítménye, hogy képtelenség velük keményebb élelmiszereket felvágni. Más gépek pedig begyűrnek maguk alá bizonyos élelmiszereket.

Azt, hogy milyen típusú termékeket lehet szeletelni a szeletelővel, elsősorban a szeletelő körkése határozza meg:

  • A sima élű penge töréspont nélkül, egyenletesre van élezve. Csak a sima élű szeletelő-penge (körkés) lehet élezhető. A sima élű pengével lehetővé válik a precíz, hajszálvékony szeletelés, ezért tökéletesen alkalmas sajt, érlelt sonkák, felvágott, vagy például gyümölcsök szeletelésére.
  • Ezzel szemben a hullámfogazott késtípus jobban ajánlott kenyér szeletelésére, mint sima élű társa, aprólékos munkához viszont kevésbé alkalmas, ne várjunk tőle tökéletesen sima felületű és leheletvékony szeleteket. Jellemzően az alapmodelleket szerelik ilyen késsel.
  • A fogazott élű késeken néhány milliméter nagyságú apró csúcsok helyezkednek el, melyek között mélyedések találhatók. Ez a késtípus a sima és hullámfogazott közt helyezkedik el, egy jó középút lehet.
Sima élű körkés GRAEF Master szeletelőkhöz Fogazott körkés GRAEF Classic szeletelőkhöz Hullámfogazott körkés GRAEF SKS szeletelőkhöz

Amennyiben tehát mindenféle élelmiszert szeretne a szeletelővel szeletelni,  érdemes univerzális késsel rendelkező modellt választania. Azonban tudni kell, hogy igazán hajszálvékony szeleteket semmilyen fogazott késsel nem lehetséges szeletelni, csakis a sima élű késsel. Ha hajszálvékony szeleteket szeretne pl. pármai sokához, ugyanakkor mindenféle élelmiszerhez használná a szeletelőt, akkor olyan modellt javaslunk, amihez többféle kés érhető el, hiszen akkor a gyárilag a szeletelőhöz adottól eltérő fogazással rendelhetünk mellé egy másik kést, így minden élelmiszer szeletelése előtt a hozzá legmegfelelőbb körkést tehetjük a szeletelőgépünkre, a megfelelő élelmiszerhez.

3. Mennyit szeretne szeletelni?

Azt, hogy mennyit lehet szeletelni egy szeletelőgéppel, elsőrorban a motorteljesítmény határozza meg. Egyes szeletelőgépek kis motorteljesítményük miatt hajlamosabbak a túlmelegedésre, ezért időnként szükségük van pihenőidőre a folytatáshoz.

Ha csak naponta egy szendvicshez szeretne alapanyagokat szeletelni, nem feltétlenül van szüksége nagyobb motorteljesítményre, azonban érdemes azt is szem előtt tartania, hogy a kisebb motorteljesítmény gyorsabb meghibásodáshoz vezethet. Nagyobb mennyiség szeletelésekor értelemszerűen nagyobb motorteljesítményű készülékek közül érdemes választani, hiszen a folyamatos pihenőidő igen kényelmetlenné tud válni, nem beszélve a szeletelő gyors elhasználódásáról.

A nagyobb motorteljesítmény kifejezetten hasznos azok számára, akik sajtokat szeretnének szeletelni, mely a kisebb teljesítményű motorok számára megterhelő lehet.

4. Milyen vastagságú vagy éppen vékonyságú szeleteket szeretne szeletelni?

A szeletek vastagságáért a szeletvastagság-beállító gomb felel. Ez jellemzően 0-15 mm vagy 0-20 mm között állítható.

A szeletvastagság-beállító gomb mellett nagy szerepe van az ütközőfalnak a szeletek vastagsága szempontjából. A szeletvastagság-beállító gombbal gyakorlatilag az ütközőfal és a kés közötti távolságot állítjuk be. Szeletelés közben az élelmiszer az ütközőfalnak nyomódik. Ha az ütközőfal nem készült elég masszív anyagból, pl. alumíniumból, akkor a szeletelés előtt beállított vastagság nem lesz pontos, hanem valamennyivel mindig több lesz a beállítottnál. Ebben az esetben értelemszerűen hajszálvékony szeleteket maximum az ütközőfal folyamatos tartásával lehetne szeletelni, ami nem éppen felhasználóbarát megoldás, hosszú távon pedig igen kényelmetlen.

Tehát két dologra kell figyelni: a szeletek vastagsága milyen érékek között állítható, valamint miből készült az ütközőfal.

5. Mekkora élelmiszereket szeretne szeletelni?

A szeletelő mérete mellett a hordozókocsi mérete is befolyásolja azt, hogy mekkora lehet a leszeletelendő élelmiszer.

Hordozókocsi

Ha a hordozókocsi túl kicsi, nem férnek rá nagyobb élelmiszerek, mint pl. kenyér és sonka, legfeljebb úgy, hogy ezeket előre feldaraboljuk. Természetesen, ha szeletelőt vásárolunk, akkor nem ez a cél, ezért már érdemes eleve olyan szeletelőt keresni, amivel minden olyan terméket leszeletelhetünk, amelyre igényünk van, vagy esetleg lesz a jövőben.

Ha pl. kenyeret, sonkát is szeretne szeletelni, akkor érdemes olyan szeletelőt keresnie, melynél minimum 20 cm befogható étel szélessége.

6. A szeletelőgép tisztíthatósága

A szeletelőgép használatát követően (lehetőség szerint rövid időn belül) langyos vagy hideg mosogatószeres vízzel el kell mosni a kést vagy le kell törölni. Ha ezt nem tesszük meg, a lerakódott élelmiszer bomlani kezd, mely kedvez a baktériumok szaporodásának.

Már csak az esetleges késcsere miatt is rendkívül fontos, hogy a kés levehető legyen. Ha a kés nemcsak levehető, hanem ugyanakkor levétele rendkívül könnyen kivitelezhető, az már csak hab a tortán. Arra érdemes vigyázni, hogy ha a kés levételéhez valamilyen speciális szerszámra van szükség, az beszerezhető legyen.

Könnyen eltávolítható

A szeletelőgép alkatrészei közül a kés mellett egy olyan komponens van, ami közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel, és emiatt tisztíthatósága alapvető, az pedig nem más, mint a hordozókocsi. A hordozókocsi levétele nélkül is megoldható annak tisztítása úgy, hogy kitoljuk a két legszélső részre, ameddig csak lehet, és a tisztítást mindkét rész alatt és fölött is elvégezzük. Azonban természetesen jóval leegyszerűsödik a dolgunk, ha a hordozókocsi levehető és még inkább, ha mosogatógépben elmosható.

7. Beépített vagy különálló élező tartozik-e/kapható-e a szeletelőhöz?

A szeletelőgépek kései közül, a konyhakésekhez hasonlóan, csupán a sima élű kés élezhető. A fogazott vagy hullámfogazott kések élezése esetén az élen lévő kis „fogak” egyre inkább eltűnnének, ezért élezésük nem lehetséges.

GRAEF D-1002 késélező

A háztartási szeletelőgépeknél nem jellemző, hogy az élezőt a szeletelőbe beépítették volna, azonban sok szeletelőhöz kapható külön élező, vagy még szerencsésebb esetben alap tartozék hozzá. Természetesen egy jó minőségű kés esetén az élezés csak igen hosszú idő után válik esedékessé.

8. Ár

Az ár kapcsán a kínálatban nagy a szórás. Nagyjából 7000 – 2.300.000 Ft között lehet ma hazánkban szeletelőt vásárolni. A háztartási használatú szeletelők körülbelül 7000 és 300.000 Ft között kaphatóak. Ismerje meg, miben tér el egy 7000 és egy 300.000 forintos készülék, majd ennek tükrében és anyagi lehetőségeihez mérten határozzon meg egy összeget, amit a szeletelőre szán.

9. Biztonsági szempontok

Ha gyermek van a családban, az ő védelme a legfontosabb. Egyes szeletelőgépekben található beépített gyerekzár, érdemes ilyen modellt választani. Többféle gyerekzár megoldás létezik, de kiemelnénk a két legbiztosabb védelmet:

  1. A hordozókocsit egy kapcsoló benyomásával a kés előtt rögzítjük, így nem lehetséges a hozzáférés a pengéhez.
  2. A szeletelőgépet indító gomb "blokkolásával" a szeletelőgép egyáltalán nem kapcsolható be. Ez a rejtett "blokkoló" kapcsoló nem könnyen hozzáférhető helyen helyezkedik el a szeletelőgépen, általában a hordozókocsi alján, az indítógombhoz közel. Ne felejtsünk el saját biztonságunkra is figyelni, ennek érdekében olyan gépet válasszunk, melyben beépített ujjvédő is található, mely megakadályozza, hogy az ujjunk véletlenül a forgókéshez érhessen.

Biztonsági gyerekzár

10. Garancia

GRAEF: Made in Germany Tanácsos olyan termék mellett dönteni, amelyre minél több, legalább 2 év garanciát ad a gyártó. Egyes eszközök ugyan olcsóbbnak tűnhetnek versenytársaiknál, viszont csupán a törvényileg előírt minimális, tehát 1 éves garancia vonatkozik rájuk. Felmerül a gyanú, hogy ezek a termékek nem lesznek hosszú életűek. Tudni kell, hogy sok gyártónál előfordul, hogy ha egy háztartási készülék elromlik, a javíttatás költsége szinte megegyezik egy új szeletelőgép árával. Ezért vásárlás előtt mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mennyi garancia vonatkozik a kiszemelt szeletelőre.