Tippek, hogyan hozza ki a teából a maximumot | GRAEF márkabolt

Üres

Összesen: 0 Ft

felvághat vele

Tippek, hogyan hozza ki a teából a maximumot

GRAEF vízforralók

Magyarországon nincs még akkora hagyománya a teázásnak, mint más országokban, és sokan megelégszenek az egyszerű filteres teával, azonban egy sokkal finomabb és különlegesebb ízélménynek lehet részese, ha valódi leveles teát készít. A teázás szerelmesei nagyon jól tudják, hogy a valódi tea elkészítése egy különleges szertartás (mint másoknál pl. a kávézás), mellyel még finomabbá válik a tea.

Ha szeretné Ön is megtapasztalni, hogy milyen érzés, amikor kihozza egy leveles teából a maximumot két egyszerű elv betartásával (vízhőmérséklet és áztatási idő), akkor olvasson tovább és merüljön el a teázás rejtelmeiben.

Graef WK62 vízforraló könnyű kiöntés Ezek valóban ártalmasak a teára?

1. Túl forró víz: Ha túl forró vízbe áztatja a teát, annak az aromája és ízletessége veszik el. Az sem mindegy, melyik teafajtát milyen forró vízbe áztatja, de erről hamarosan részletesebben is beszámolunk.

2. A túl kevés vagy túl hosszú áztatás: Ahogy a vízhőmérséklet esetében, úgy az áztatás idejét tekintve is nagyon precíznek kell lennie, ha valóban finom teát szeretne. Sokan azt hiszik, hogy 1-2 perc (vagy néhány fok) eltérés nem számít, pedig bizony nagyon is sokat jelent, nagymértékben befolyásolja a végleges ízt. Ha túl keveset áztatja a teát, gyenge, vizes lesz az íze, viszont ha túl sokáig, akkor nagyon keserűvé válhat.

3. Csapvíz: Magyarország területén általában kemény vagy nagyon kemény a víz, ami jelentősen ronthatja a tea ízét. A kemény vízben olyan ionok találhatóak, melyek kölcsönhatásba lépnek a teában található vegyületekkel, a végeredmény pedig egy jóval kellemetlenebb íz. A forralással lehet mérsékelni a víz keménységét, azonban nem lehet vele tökéletes eredményt elérni. Lehetőség van vízszűréssel lágyítani a vízen, de használhat palackozott vizet is. A desztillált víz nem megfelelő, mert az ásványi sók teljes hiánya is negatív irányú ízeltérést okozhat.

4. Mikró: A mikrohullámú sütő nem egyenletesen melegíti a bele helyezett italt vagy ételt, így alkalmatlan a teavízhez szükséges víz forralására.

 

Ideális forralási hőmérsékletek és áztatási idők

A következőekben bemutatott forralási hőmérsékletek és áztatási idők egy-egy adott teafajtára vonatkoznak, mely a teafajtákon belüli változatossággal módosulhat. Minden tea különbözik kicsit, így érdemes már a vásárlás során rákérdezni a készítés módjára.

Graef WK900 vízforraló duplafalú tartály Fekete tea

A fekete tea a legerősebb teafajta, így a legideálisabb forralási hőmérséklet 100°C, tehát a legtöbb fekete teánál már valóban fel lehet forralni a teavizet. 1-3 percig érdemes áztatni a tealeveleket, melyek akár kétszer-háromszor is felönthetőek.

Oolong tea

Az oolong tea valahol a fekete és a zöld tea között helyezkedik el az erősséget és az elkészítési módot tekintve. A legjobb hőmérséklet számára a 85-96°C. Mivel kevésbé erős ízt ad, mint a fekete tea, nyugodtan lehet akár 3-5 percig is áztatni. Felönteni is jóval többször, 4-6 alkalommal lehet.

Zöld tea

A zöld tea esetében elegendő, ha 80-85°C-ig melegítjük fel a teavizet, és a legjobb, ha 3 percig áztatjuk a leveleket. Ha valóban jó minőségű zöld teáról van szó, akárcsak az oolong tea, 4-szer vagy akár 6-szor is felölthető.

Fehér tea

A fehér tea nagyon hasonló a zöld teához abból a szempontból, hogy a forró hőmérséklet gyakorlatilag a tea halálát jelenti. Teafajtától függően 80-85°C legyen a víz, azonban egyes fehér teáknál elegendő lehet a 70°C is. Áztatni 1-2 percig érdemes és akár háromszor is fel lehet önteni.

Rooibos tea

A rooibos teát, hasonlóan a fekete teához, forrásban lévő vízbe érdemes áztatni, hiszen egy nagyon erős vörös gyógyteáról van szó. Az áztatás ebben az esetben lehet 3-5 perc is.

Sárga tea

Ennél a teánál kb. 70°C az ideális hőmérséklet, 1-2 percig érdemes áztatni.

 

Hogyan állapítsa meg a pontos hőfokot?

Graef WK900 vízforraló kezelőgombok A víz hőmérsékletének megállapítására több módszer is létezik, egyesek könnyebbek, mások már kevésbé. Ezek közül mutatunk be párat.

1. Felforraljuk a vizet és hőmérővel ellenőrizzük, mikor éri el a kívánt hőfokot

2. A buborékok alapján próbáljuk meg belőni a hőmérsékletet. Amikor kis buborékok úszkálnak a víz tetején, 65-70 fokos a hőmérséklet. Amikor a buborékok folyamatosan jönnek fel a víz felszínére, akkor 82-88 fokos a hőmérséklet. A bugyogás jelenti a forrást, 100°C-ot.

3. Felforraljuk a vizet és állni hagyjuk, hogy a megfelelő hőmérsékletre hűljön le. néhány másodperc után  már 95°C-osnak mondható a víz. Érdemes kitapasztalni, hogy hány perc után mennyit hűl a víz és ezt követően már csak az időt kell nézni.

4. A legkevésbé macerás és a legbiztosabb megoldás, ha olyan vízforralót vásárolunk, amelynél ki lehet választani, hogy milyen hőfokra melegítse fel a vizet.

GRAEF vízforralók