7 apró trükk, hogy a kávéja még finomabb legyen! | GRAEF márkabolt

Üres

Összesen: 0 Ft

felvághat vele

7 apró trükk, hogy a kávéja még finomabb legyen!

 

 

1. trükk: Tárolja megfelelően!

Miután kibontotta az általában 1 kilós, vagy 250 grammos szemes kávé zacskóját, normál esetben (és ha szeretne életben maradni), nem issza meg egyszerre az egészet és vendégeknek sem főzi le az egész zacskó kávét. A kávé a felbontást követően szinte azonnal elkezd veszíteni az aromájából, ezért fontos, hogy légmentesen tárolja, pl. egy jól zárható dobozban vagy a daráló (szintén légmentesen zárható) kávébab tartályában. Hűtőszekrénybe semmiképpen ne tegye be, mert pont az ellenkező hatást éri el. Persze ha a legfrissebb kávét szeretné inni később is, használjon kávékapszulát vagy POD-ot (kávépárnát), melyek jóval drágábbak a szemes kávénál, de közvetlenül a darálás után légmentesen lezárták őket (erről akkor bizonyosodhat meg, ha a kávépárnák egyenként be vannak csomagolva, mert önmagában a kávépára nincs légmentesen lezárva).

2. trükk: Tartsa melegen!

A kávébabbal ellentétben a már lefőzött kávé nem veszít az aromájából, ezért akár pár óra múlva is nyugodtan megihatja a korábban lefőzött kávét, az ízélmény olyan lesz, mintha frissen készítette volna el az élénkítő csemegét. Viszont arra ügyeljen, hogy a kávé hidegen nem túl finom, ezért jobb, ha termoszba önti addig, amíg újra eljön a kávéidő.

3. trükk: Készítsen igazi olasz cappuccinót!

Az igazi olasz cappuccinónál nem csak arra kell figyelni, hogy az alapjául szolgáló eszpresszó tökéletes legyen, hanem hogy elfogyasztás követően a tetejére simuló habról mind látványban, mind ízben maradandó emlékei legyenek. Ehhez magas zsírtartalmú tejet használjon, melyet közvetlenül a hűtőből vesz ki. Eszpresszógéppel is készítheti a tejhabot, de egy profi tejhabosítóval kiváló keménységű tejhabot kaphat.

4. trükk: Ne hagyja ki a tamperelést!

A tamperelés igen fontos lépés a kávékészítés folyamatában és azt sem mindegy, hogyan csinálja. A kávé tamperrel való tömörítése arra szolgál, hogy a víz ne találjon helyet magának a ledarált kávészemcsék között és így könnyebben oldódjanak ki a kávé összetevői a víz lefolyásával. Műanyag tamperrel nem sokra megy, mindenképpen fémet használjon erre a célra! Elméletileg 12-14 kg nyomással lehet elérni a tökéletes tömörítést, azonban ezt elég nehéz meghatározni pontosan. Végezzen próbát úgy, hogy tömörítés után megfordítja a kávékart! Ha nem hullik ki a kávé, megfelelő erősséggel tamperolt.

Graef Tamper ES80, ES81 főzőkarhoz

5. trükk: Mérje le a kávé mennyiségét!

A kávébabot főzés előtt le tudja mérni, hiszen, ha igazi „olasz presszót” szeretne, akkor nagyjából 7 gramm kávébabból főzze le a kávéját. A ledarált kávét nehezebb lemérni, így a legkézenfekvőbb megoldás a kávébab lemérése. Ez történhet egy egyszerű konyhai mérleggel vagy akár olyan darálót is vehet, melyben előre be lehet programozni az eszpresszó adagot.

6. trükk: Szűrje meg a vizet készítés előtt!

Használjon pl. asztali vízszűrőt a víz megszűrésére, hogy eltávolítsa a vízből a szennyeződéseket, klórt, nehézfémeket. Klórozott, vas ízű vízből nem lesz igazán finom eszpresszó. Palackozott vizet is lehet használni, ha nincs kedve ezért vízszűrőt venni, illetve ha a csapvíz megfelelő ízű és összetételű, akkor az is megfelel.

7. trükk: Ne hagyja, hogy a vízkő tönkretegye a kávé aromáját!

Ha elvízkövesedik az eszpresszógépe, akkor a kávé íze is jelentősen romlani fog. Érdemes rendszeresen vízkőmentesíteni (és tisztítani) az eszpresszógépet, akár az adott géphez való vízkőoldó tablettával, vagy ha nincs erre vonatkozó tiltás, akkor ecetes vízzel.